Σχέδια Βελτίωσης και πραγματικές ανάγκες...

Μέσα στο 2015 θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα νέα προκήρυξη για τα γνωστά σχέδια βελτίωσης.
Σε αυτά θα εντάσσονται πολλές επενδύσεις που θα μπορούν να καλύψουν ανάγκες των αγροτών, σε μηχανήματα και πάγιες επενδύσεις (όπως γεωργικοί ελκυστήρες, αποθήκη, αρδευτικά, αρμεκτήρια και άλλα).

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η αναγνώριση των αναγκών που έχει κάποιος, έτσι ώστε να τις καλύψει μέσω των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολλοί αγρότες αγοράζουν μηχανήματα τα οποία δεν αποσβένονται ποτέ. Είναι πολλοί αυτοί οι φίλοι αγρότες, που συναντήσαμε σε προηγούμενες προκηρύξεις, που αγόρασαν γεωργικούς ελκυστήρες πολύ μεγάλης ιπποδύναμης για να τους χρησιμοποιήσουν σε μικρές ή μέσες εκμεταλλεύσεις με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητοι, να απαξιώνονται και τελικά να αφήνουν χρέη στους ιδιοκτήτες τους. 

Το ποσοστό της επιδότησης στα σχέδια βελτίωσης θα κυμαίνεται από 40% έως και 60% στην καθαρή αξία της επένδυσης. Είναι ένα ποσοστό σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτές οι επενδύσεις μπορούν να αγγίξουν τα 300.000 ευρώ ανά παραγωγό. Παρόλα αυτά, αν κάποιος δεν κάνει σωστό σχεδιασμό και αγοράσει μηχανήματα τα οποία πραγματικά δεν χρειάζεται το μόνο που θα καταφέρει είναι να χρεωθεί και να καταστραφεί.

Επειδή λοιπόν όπως φαίνεται δε θα αργήσουμε να έχουμε νέα προκήρυξη μέσα στο 2015, καλό είναι οι φίλοι αγρότες που επιθυμούν να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης να κάνουν από τώρα σχεδιασμό για τις πραγματικές ανάγκες τους και να συνεργαστούν με τον μελετητή τους, έτσι ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές.  Δεν είναι υποχρεωτικό να καλυφθεί ο μέγιστος προϋπολογισμός του προγράμματος, αλλά μπορούν να γίνουν επενδύσεις που θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τις εκμετάλλευσης έτσι ώστε να την καταστήσουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη στο μέλλον.

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, Μελετητής
Λάρισα, 2410551326
www.infoagro.gr
http://peroulakis.blogspot.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...