Θες να γίνεις Αγρότης; Ξανασκέψου το…

Agriculture diarama from Flickr via Wylio
© 2006 Frankie Roberto, Flickr | CC-BY | via Wylio















Όλο και περισσότεροι άνεργοι νέοι και νέες καθημερινά ρωτούν για το πώς μπορούν να γίνουν αγρότες και να ενταχθούν στο αγροτικό δυναμικό της χώρας μας.
Είναι όμως ο δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αυτό γιατί για να γίνεις αγρότης χρειάζονται πολλές προϋποθέσεις. Οι σημαντικότερες από αυτές αναλύονται παρακάτω:


Α. ΓΗ
Iowa Farmland from Flickr via Wylio
© 2010 OakleyOriginals, Flickr | CC-BY | via Wylio
Καταρχήν πρέπει να υπάρχει η γη και μάλιστα αν θέλει κάποιος να λέει ότι ασχολείται πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής να είναι ποτιστική. Η έκταση δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, αλλά η απόφαση για εργασία…
Για παράδειγμα αν σε 40 στρέμματα ποτιστικής γης κάποιος καλλιεργήσεις βαμβάκι δε κάνει τίποτα… αντιθέτως αν η ίδια έκταση καλλιεργηθεί με κηπευτικά μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και μάλιστα για μια σχετικά μεγάλη εκμετάλλευση για τα δεδομένα της χώρας μας, που όμως απαιτεί πολύ δουλειά.

Β. ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Traktor mit Rundballenpresse from Flickr via Wylio
© 2013 Paul Schulze, Flickr | CC-BY | via Wylio
Για να καλλιεργηθεί η οποιαδήποτε έκταση απαιτείται κεφάλαιο. Εξοπλισμός όπως γεωργικός ελκυστήρας και τα παρελκόμενα αυτού είναι άκρως απαραίτητα. Επίσης, η εγκατάσταση αρδευτικών συστημάτων σε ποτιστικούς αγρούς, είναι άλλη μια σημαντική δαπάνη.

Γ. ΕΡΓΑΣΙΑ
family from Flickr via Wylio
© 2010 Robb North, Flickr | CC-BY | via Wylio
Η εργασία στο χωράφι, σε καμιά περίπτωση δε είναι δουλειά γραφείου… Πρέπει όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τη γεωργία και πολύ περισσότερο με την κτηνοτροφία να είναι ενημερωμένος για την ένταση εργασίας και τις συνθήκες που θα αναγκαστεί να εργαστεί αυτός.

Δ. ΓΝΩΣΕΙΣ
Knowledge Acquisition Mode from Flickr via Wylio
© 2015 Shaun Fisher, Flickr | CC-BY | via Wylio
Όπως σε κάθε δουλειά, έτσι και στην γεωργία και την κτηνοτροφία απαιτούνται γνώσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιος να μεταφέρει τη γνώση αυτή, η κερδοφορία θα αργήσει πολύ να έρθει και η καταστροφή θα είναι ένα βήμα πιο κοντά…

Ε. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Τελευταίος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιχειρηματικότητα και αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ που έχει κάποιος να διαχειρίζεται και να συνδυάζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο τους προηγούμενους συντελεστές ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο όρος ΔΙΑΘΕΣΗ του προϊόντος, γιατί αν θεωρήσουμε ότι θα έρθει η επιθυμητή παραγωγή και δεν έχει εξασφαλισθεί η «αγορά» που θα πωληθεί το προϊόν μας, τότε όλος ο κόπος μας… πάει «χαμένος»...

Για αυτό λοιπόν, όσοι σκέφτεστε σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφείτε στη γεωργία, σε καμία περίπτωση μη θεωρήσετε πως κάτι τέτοιο είναι εύκολο. Σίγουρα το να γίνει κανείς γεωργός δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις και πτυχία, θέλει όμως δουλειά, χρήματα και κυρίως ρίσκο… γιατί εκτός όλων των παραπάνω, δε πρέπει κανείς να παραβλέπει και τον παράγοντα «κλίμα» το οποίο δε μας κάνει πάντα το χατίρι…

Πολλοί φίλοι αναμένουν το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών για να γίνουν αγρότες... είναι όμως αυτό αρκετό;;;

(VIDEO: Πατήστε εδώ για να δείτε το video με τις προϋποθέσεις ένταξης σύμφωνα με την προκήρυξη του 2014 η οποία δε θα διαφέρει και πολύ από την επόμενη προκήρυξη)

Υ.Γ. Και δεν έχω αναλύσει το νέο φορολογικό, που θα διαλύσει τους μικρούς και πολλούς από του μέσους αγρότες... (Διάβασε: Γιατί τα νέα μέτρα βουλιάζουν την Ελληνική Γεωργία - Κτηνοτροφία;)

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, 
Σύμβουλος Αγροτικών επιχειρήσεων 
Λάρισα, 2410551326
http://peroulakis.blogspot.gr
https://www.facebook.com/infoagroperoulakis 
www.infoagro.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;