Απαραίτητη η εκπαίδευση των Αγροτών;;;


Οι εποχές άλλαξαν, ο ανταγωνισμός αυξήθηκε και το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται πλέον οι αγρότες είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό, ακόμα πιο επιχειρηματικό θα έλεγα.
Θεωρώ πως η εκπαίδευση των αγροτών είναι πλέον απαραίτητη. Δεν αρκεί η εκπαίδευση πάνω σε καλλιεργητικές τεχνικές, το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί όλο και περισσότερες γνώσεις! 

Ένας νέος γεωργός (μιας που είναι και επίκαιρο το πρόγραμμα νέων αγροτών...) θα μάθει τα βασικά σχετικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές και την καλλιέργεια με την οποία ασχολείται από "κοντινά" πρόσωπα συνήθως (γονείς, συγγενείς, φίλοι, κλπ). Οι εξειδικευμένες γνώσεις όμως έρχονται από τρίτους, εξειδικευμένους πάνω σε κάθε θέμα. Αυτές οι γνώσεις θα "εφοδιάσουν" κάποιον για να σταθεί στα σημερινά επιχειρηματικά δεδομένα και να κάνει το επόμενο βήμα.

Η εκπαίδευση είναι αυτή που θα βοηθήσει κάποιον να εξελιχθεί. Η εκπαίδευση αυτή μπορεί να έρθει από μαθήματα σχετικά με τη το μάρκετινγκ, τη διαφήμιση, το ίντερνετ, οικονομικά ή ακόμα και πιο εξειδικευμένα μαθήματα όπως  η εντομολογία, η φυτοπροστασία, ζωολογία (κτηνοτρόφοι), κλπ....

Επίσης, μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία συμπεριλαμβάνονται και επισκέψεις σε εταιρείες του χώρου, όπου ο νέος μπορεί να δει εναλλακτικές των όσων κάνει μέχρι σήμερα, ώστε να βελτιώσει τις καλλιεργητικές τεχνικές του, μεθόδους παραγωγής του ή ακόμα και να αλλάξει παραγωγική κατεύθυνση.

Συνοψίζοντας θα έλεγα πως οι περισσότεροι παραγωγοί ξέρουν να καλλιεργούν και μάλιστα είναι πολύ παραγωγικοί. Αυτό που λείπει είναι οι γνώσεις της "αγοράς" και του εμπορίου. Εκεί είναι που υστερούν οι περισσότεροι Έλληνες παραγωγοί με αποτέλεσμα να γίνονται συνήθως αντικείμενο εκμετάλλευσης μεσαζόντων και λοιπών παραγόντων - ενδιαμέσων της αγοράς. 

Που μπορεί κάποιος αγρότης να επιμορφωθεί; 

Εκτός από τα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ των αντίστοιχων ειδικοτήτων υπάρχουν και άλλες εκπαιδευτικές δομές, δημόσιες και ιδιωτικές (όπως τα ΙΕΚ) που κανείς μπορεί να αναζητήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για όλα τα "γούστα"... 

Διαβάστε επίσης:



Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;