Ποια είναι τα "ψιλά γράμματα" για τα βιολογικά;

Οι τιμές ανά στρέμμα είναι λίγο πολύ γνωστές και αν κάποιος δεν έχει ενημερωθεί ακόμα για αυτές μπορεί να τις δει εδώ .

Σε αυτό το άρθρο θέλω να επισημάνω κάποια σημαντικά σημεία που προκύπτουν από τις συναντήσεις με πελάτες, αλλά και από την ίδια την προκήρυξη - διαδικασία υποβολής.

Α) Καταρχήν ο παραγωγός έχει το δικαίωμα να επιλέξει (όσο υπάρχει ακόμα χρόνος...) αν θα εντάξει την εκμετάλλευση του σε τριετία ή πενταετία. Το αναφέρω αυτό γιατί μπορεί κάποιος παραγωγός να μην έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει στην εκμετάλλευση του για μια πενταετία ένα αγροτεμάχιο... Επίσης ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να εντάξει στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας όσα αγροτεμάχια θέλει για μια πενταετία και τα υπόλοιπα αν το επιθυμεί για μια τριετία.

Β) Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού των προγραμμάτων μείωσης νιτρικών και βιολογικής γεωργίας σε επίπεδο αγροτεμαχίου πλέον! Το ίδιο αγροτεμάχιο μπορεί να επιδοτείται και από τη βιολογική και από τη μείωση νιτρικών (στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα ανώτατο πλαφόν ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, αροτραίες ή δενδρώδεις).

Γ) Η συνδεδεμένη δεν έχει καμιά σχέση με τη βιολογική γεωργία και πληρώνεται κανονικά και συνδυαστικά. Π.χ. στη μηδική - τριφύλλι ο παραγωγός εκτός από τα 52-53 ευρώ θα εισπράξει επιπλέον 16-17 ευρώ που είναι το ποσό της συνδεδεμένης. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις... (ψυχανθή, όσπρια, κλπ)

Δ) Στη βιολογική κτηνοτροφία για να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης πρέπει ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει το βοσκότοπο γιατί η πληρωμή θα προκύψει από αυτόν... Νούμερα και ποσά που κυκλοφορούν μέσω sms ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα...

Ε) Στο πρόγραμμα αυτό δε συμμετέχουν (προς το παρόν τουλάχιστον) οι ΔΑΟΚ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα πληρωμών (αρνητικά ή θετικά...)

ΣΤ) Μη ξεχνάτε ότι τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα... (προς το παρόν τουλάχιστον...) 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στους μελετητές σας!

Διαβάστε επίσης:

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...