Σχέδια βελτίωσης 2017 - με απλά λόγια…

Σχέδια βελτίωσης 2017…


Σίγουρα έχετε διαβάσει άρθρα με πολλές λεπτομέρειες και ίσως πληροφορίες που αν κάποιος δεν είναι μελετητής δύσκολα θα καταλάβει.
Στο άρθρο αυτό θα αναφέρω τα βασικά σημεία των σχεδίων βελτίωσης που έρχονται και όσοι από εσάς θελήσετε περισσότερες λεπτομέρειες καλό είναι να απευθυνθείτε στους μελετητές σας. Οι παρακάτω πληροφορίες είναι σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα και έχουν αναφερθεί σε κατά τόπους ενημερώσεις του ΥΠΑΑΤ, για αυτό το λόγο και μέχρι την τελική προκήρυξη ενδέχεται να δούμε αλλαγές.

Ας δούμε τα βασικά σημεία:

1) Ποιοι μπορούν να κάνουν σχέδια βελτίωσης;

Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και κτηνοτρόφοι (συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών) ή νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία – κτηνοτροφία.

Αποκλείονται συνταξιούχοι και ετεροεπαγγελματίες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, από τα σχέδια βελτίωσης αποκλείονται μικρές εκμεταλλεύσεις (Με τυπική απόδοση - δείκτης είναι αυτό και όχι φορολογητέο εισόδημα - έως 8000 ευρώ) αλλά και πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις (Με τυπική απόδοση άνω των 100.000 ευρώ). Τα παραπάνω στοιχεία πάντως επανεξετάζονται μιας και το όριο των 100.000 θεωρείται σχετικά χαμηλό.

Πάντως, ως έτος βάσης για τους παραπάνω υπολογισμούς θα είναι το 2017 και αυτοί θα γίνουν με βάση το ΟΣΔΕ του 2017! Οπότε καλό είναι όσοι θέλετε να προχωρήσετε στην κατάθεση κάποιου σχεδίου βελτίωσης να συζητήσετε με τους μελετητές σας για το τι θα δηλώσετε στο φετινό ΟΣΔΕ (2017).

2) Ποιες είναι επιλέξιμες δαπάνες;

Σχεδόν τα πάντα που σχετίζονται με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης, μεταξύ αυτών είναι και η αγορά γης (στο 10% του συνολικού σχεδίου βελτίωσης).

Ας δούμε καλύτερα ποιες δαπάνες ΔΕΝ είναι επιλέξιμες:

Α) Δαπάνη αγοράς ζώων
Β) Μεταχειρισμένος εξοπλισμός
Γ) ΦΠΑ
Δ) Δαπάνες αγοράς ετήσιων φυτών
Ε) Δαπάνες αγοράς αντικατάστασης εξοπλισμού (Με απλά λόγια αν κάποιος έχει για παράδειγμα στην κατοχή του γεωργικό ελκυστήρα που δεν έχει αποσβεσθεί, χάνει μέρος της επιδότησης για την αγορά καινούργιου – περισσότερες πληροφορίες στους μελετητές σας)

3) Ποιο είναι το μέγιστο επιλέξιμο ποσό για το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει επενδυτικό σχέδιο βελτίωσης;

Το ποσό μπορεί να φτάσει και τις 500.000 ευρώ αλλά με περιορισμούς (στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρώ πως δύσκολα θα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τις 180.000 με 200.000 ευρώ). Για τα συλλογικά σχήματα το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Καλό είναι να περιμένουμε την προδημοσίευση για να μιλήσουμε λεπτομερέστερα για αυτό.

4) Ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης;

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα τα ποσοστά επιδότησης για τα Σχέδια Βελτίωσης φαίνεται πως θα είναι τα παρακάτω:

Α) Γεωργοί: Κανονικές περιοχές 40% - Ορεινές, Μειονεκτικές: 60%

Β) Νέοι Γεωργοί του 2014 και 2017 (όσοι ενταχθούν φέτος) καθώς επίσης και οι γεωργοί που είναι κάτω των 40 και δεν έχει παρέλθει η πενταετία από την ημερομηνία έναρξης  της γεωργικής τους δραστηριότητας (αυτοί είναι επί τους ουσίας όσοι παίρνουν την προσαύξηση του 25% στα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης): Κανονικές περιοχές 60% - Ορεινές, Μειονεκτικές: 70%

Γ) Συλλογικές επενδύσεις: Κανονικές περιοχές 60% - Ορεινές, Μειονεκτικές: 70%

Δ) Όσοι γεωργοί – κτηνοτρόφοι και συλλογικά σχήματα βρίσκονται σε μικρά νησιά του Αιγαίου το ποσοστό επιδότησης για αυτούς θα είναι 75%

Υπάρχει περίπτωση στις κατηγορίες (Β) και (Δ), καθώς επίσης και στους κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών, να δούμε το ποσοστό επιδότησης να προσαυξάνεται κατά 20% επιπλέον και σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 90% (Μέγιστο ποσοστό επιδότησης για τα σχέδια βελτίωσης) !

5) Με τη βαθμολογία τι γίνεται;

Μεγάλη κουβέντα γίνεται και για τη βαθμολογία. Υπάρχουν κάποια στοιχεία της βαθμολογίας των σχεδίων βελτίωσης που προκύπτουν από τις καλλιέργειες που θα δηλωθούν στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να επισκεφθείτε το μελετητή σας εγκαίρως και πριν τις κάνετε αυτές.

Επίλογος

Όπως και να έχει, τα σχέδια βελτίωσης είναι ένα πρόγραμμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον υποψήφιο επενδυτή και τον συντάκτη αυτού. Θα πρότεινα σε όλους τους φίλους να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο τι πραγματικά έχει ανάγκη η εκμετάλλευση σας για να επενδύσετε καθώς επίσης να προσέξετε και με ποιον θα συνεργαστείτε!

Να μην αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής του συνεργάτη σας το κόστος της μελέτης (η οποία επιδοτείται…) αλλά η αρτιότητα κατάρτισης του συντάκτη (Γεωπόνου Μελετητή και όχι οτιδήποτε άλλο εμφανίζεται τελευταία...), ώστε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερες ... κακοτοπιές...

Καλή επιτυχία σε όλους όσους θα αιτηθείτε στα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης!

Διαβάστε εδώ για τα Κριτήρια βαθμολογίας

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;