Μελετητές που... καταστρέφουν;

Και ναι έρχονται τα Σχέδια Βελτίωσης ... 

Όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να συνεργαστούν με κάποιον μελετητή για να καταθέσουν την πρόταση τους.
Και ξαφνικά θα δούμε ανάμεσα σε όλους να πετιούνται και κάποιοι που πουλάνε....

Μηχανήματα... 
Δάνεια...
κλπ... 

να προσφέρουν πληροφορίες ή ακόμα και τη σύνταξη των φακέλων των υποψηφίων παραγωγών, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές...

Δυστυχώς τα σχέδια βελτίωσης είναι από τα πιο "απαιτητικά" προγράμματα και η γνώση, καθώς επίσης και η λεπτομέρεια στη δουλειά, είναι αναγκαία και άκρως απαραίτητη για την επιτυχή κατάληξη του φακέλου και τελικά την έγκριση του, χωρίς παρατράγουδα!

Σκεφτείτε, λοιπόν κάποιον έμπορο γεωργικών ελκυστήρων (Τρακτέρ) που έχει προσλάβει ή συνεργάζεται με κάποιον για να προσφέρει, θεωρητικά, και τη μελέτη-σύνταξη του φακέλου σε πολύ χαμηλή τιμή. Τι τον συμφέρει αυτόν να προτείνει; Το πιο αποδοτικό για την εκμετάλλευση μηχάνημα; ή... το πιο συμφέρον, όσον αφορά την κερδοφορία της επιχείρησης, μηχάνημα; Και αν τελικά αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί... ποιος θα πληρώσει τη... "νύφη"; 

Στη θέση των παραγωγών, το ίδιο θα αναρωτιόμουν και στην αντίστοιχη περίπτωση των τραπεζών που θέλουν να μπουν στη συμβουλευτική... Θα συμβούλευαν τον πελάτη-παραγωγό με γνώμονα την μέγιστη βελτίωση της βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης ή με γνώμονα την δανειοδότηση στην οποία θέλει να προβεί η τράπεζα; Γιατί η τράπεζα θα πάρει τα οφειλόμενα από τις ενισχύσεις που θα προκύψουν τελικά... προχωρήσει, προχωρήσει δε προχωρήσει ο παραγωγός... με ότι συνεπάγεται αυτό. 

Όπως και να έχει, αν και αυτή τη στιγμή ευλογώ τα γένια εμού και όλων των συναδέλφων με μελετητικά γραφεία, θεωρώ πως ο ανεξάρτητος όλων των παραπάνω μελετητής, ο οποίος είναι άρτια καταρτισμένος, θα λειτουργήσει με γνώμονα την κερδοφορία πρωτίστως του πελάτη του, αφού όπως και να αποφασίσει να καταθέσει αυτός το επενδυτικό σχέδιο βελτίωσης του, η αμοιβή του μελετητή δεν θα αλλάξει. Επίσης, ο μελετητής δε θα προτείνει ποτέ κάποια συγκεκριμένη εταιρεία ή τράπεζα για να συνεργαστεί κάποιος παραγωγός. 

Για τα γεωργικά μηχανήματα, για παράδειγμα, θα εξετάσουμε μαζί με τον παραγωγό αν και κατά πόσο κάποιο γεωργικό μηχάνημα καλύπτει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης και μετά θα ζητήσουμε από τον παραγωγό να μας φέρει κάποια προσφορά από την εταιρεία με την οποία προτίθεται να συνεργαστεί ο ίδιος.

Για αυτό λοιπόν, μιας και ο καιρός των σχεδίων βελτίωσης πλησιάζει, καλό είναι να σκεφτεί κάποιος παραγωγός με ποιον μελετητή προτίθεται να συνεργαστεί...

Καλή επιτυχία σε όλους!

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Η ΠΟΛΥΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ως παράγοντας διασφάλισης του γεωργικού εισοδήματος

Ποιότητα, Διαφοροποίηση και εφευρετικότητα... το εμβόλιο για τις επιχειρήσεις