Σχέδια Βελτίωσης: Προσωπικές Απόψεις...


Εδώ και λίγες μέρες είχε διαρρεύσει ανεπίσημα στα μέσα η προδημοσίευση και τελικά ήρθε από το ΥΠΑΑΤ και η επίσημη προδημοσίευση την Παρασκευή 2/6/17.
Οι ενημερώσεις ξεκίνησαν και φίλοι αγρότες άρχισαν να σχολιάζουν και να παίρνουν θέση λέγοντας την άποψη τους. Πολλές από αυτές τις ακούσαμε στο γραφείο μας, άλλες τις διαβάσαμε στο Facebook, σε διάφορες αγροτικές ομάδες.

Αλήθεια είναι τα σχέδια βελτίωσης μια ευκαιρία; 

Το ποσοστό επιδότησης, σύμφωνα και με τον επόμενο πίνακα (από την επίσημη προδημοσίευση), κυμαίνεται από 50% έως και 85% (για τα μικρά νησιά του Αιγαίου):

Θεωρώ πως τα σχέδια βελτίωσης είναι μια ευκαιρία, δεδομένου ότι αυτά βγαίνουν μια φορά στην πενταετία. Τα προηγούμενα Σχέδια Βελτίωσης προκηρύχθηκαν το 2011 και τα επόμενα είναι σίγουρο πως θα προκηρυχθούν μετά το 2021 - 2022! Τέτοια ποσοστά επιδότησης επενδύσεων δεν συναντάμε σε κανένα άλλο επενδυτικό πρόγραμμα. 

Είναι για όλους τα Σχέδια Βελτίωσης;

Τα σχέδια είναι (δυστυχώς) για αυτούς που έχουν την ιδία συμμετοχή ... είναι δύσκολο να υλοποιήσει κανείς ένα σχέδιο βελτίωσης αν δεν έχει την ίδια συμμετοχή. Η ιδία συμμετοχή αποδεικνύεται είτε με καταθέσεις, είτε με βεβαίωση πρόθεσης δανεισμού της τράπεζας.

Οι τράπεζες, βέβαια,  δε δίνουν πλέον δάνεια τόσο εύκολα, όπως το 2011... το 50%, 60% και το 70% δεν είναι λίγο αλλά και το 50%, 40% και 30% της ιδίας συμμετοχής (των χρημάτων που πρέπει να έχει ο παραγωγός) επίσης δεν είναι λίγο ... ειδικά σε σχέδια που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Τι γίνεται με τις πληρωμές;

Διαβάζω στα διάφορα μέσα από φίλους παραγωγούς ότι αργούν σημαντικά οι αποπληρωμές που αφορούν τα σχέδια βελτίωσης (από εμπειρία δική τους ή φίλων τους στα προηγούμενα σχέδια βελτίωσης). 

Ποια είναι η αλήθεια όμως;

Για τις πληρωμές να αναφέρω ότι στα προηγούμενα σχέδια όσοι υλοποίησαν (τριετία - 2011 έως 2014) στην ώρα τους κι χωρίς προβλήματα πήραν τα χρήματα τους το πολύ σε 4 μήνες!

Αυτοί που δε πληρώθηκαν στην ώρα τους είναι όσοι μπήκαν σε παρατάσεις και δεν τηρούσαν τα προαπαιτούμενα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη ενημεροτήτων (φορολογική και ΟΓΑ). Αυτό συναίβη γιατί το 2014 (χρόνος παράτασης 3ου ΚΠΣ) και το 2015 περάσαμε στο Δ ΚΠΣ. Έτσι, όσες εκκρεμότητες έπρεπε να πληρωθούν στο 2015 και πολύ περισσότερο το 2016, έπρεπε να πληρωθούν από πόρους που έχουν μεταφερθεί από το προηγούμενο ΚΠΣ, μια διαδικασία που ήταν αρκετά χρονοβόρα. 

Δε διστάζω να προβλέψω πως και αυτοί που θα καθυστερήσουν να υλοποιήσουν τα σχέδια βελτίωσης τους, τελικά δε θα πληρωθούν στην ώρα τους. Οι υπόλοιποι πάντως που θα φανούν συνεπείς θεωρώ πως δε θα έχουν προβλήματα. 

Υπάρχουν χρήματα για τα Σχέδια Βελτίωσης;

Ναι υπάρχουν. Τα χρήματα αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι κοινοτικά και ελάχιστα επιβαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Το μεγάλο σφάλμα μας, είναι η καθυστέρηση προκήρυξης όλων των προγραμμάτων!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Κλείνοντας θα έλεγα πως τα σχέδια βελτίωσης είναι μια ευκαιρία ... αλλά θέλει προσοχή, σωστό προγραμματισμό, καλή συνεργασία με το μελετητή σας και αποφάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες της εκμετάλλευσης σας!

Από κάτω θα συμπληρώνω ότι χρήζει κατά τη γνώμη αναθεώρησης:

Προσθήκη 5/6/2017: Οι προσφορές δεν είναι δεσμευτικές και πρέπει να τις προσκομίσετε στους μελετητές σας πριν την κατάθεση του φακέλου... αλλιώς δεν μπορεί να συνταχθεί ο φάκελος... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;