Μπορώ να γίνω Αγρότης;


Έρχονται πολλοί φίλοι και ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν με τη γη που έχουν ώστε να την εκμεταλλευτούν και να γίνουν επαγγελματίες αγρότες.

Πραγματικός διάλογος:
- Έχω καμιά εκατοστή στρέμματα στο χωριό και σκέφτομαι να τα εκμεταλλευτώ
- Νερό υπάρχει;
- Όχι
- Μπορείς να φέρεις;
- Όχι
- ....

Διαλόγους σας τους παραπάνω κάνουμε πολύ συχνά στο γραφείο μας. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται με "φόρα", δυστυχώς όμως, μετά την κουβέντα μας, φαίνεται πως απογοητεύονται και στρέφονται προς άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις.

Η αλήθεια είναι πως για να γίνει επαγγελματίας αγρότης κάποιος χρειάζονται πολλά και δεν αρκεί μόνο η γη, όση και αν είναι αυτή. Και μάλιστα γη με προϋποθέσεις (νερό, προσβάσιμη, διαχειρίσιμη, κλπ).


1. Γη - 2. Εξοπλισμός - 3. Ανθρώπινο δυναμικό - 4. Επιχειρηματικότητα

Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες είναι κατά τη γνώμη μου οι βασικοί παράγοντες για να λειτουργήσει σωστά μια εκμετάλλευση. 

Η Γη χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός είναι δώρο άδωρο...


῾Θα πληρώσω κάποιον να μου τα δουλέψει῾ λέει κάποιος φίλος. Ναι είναι μια εναλλακτική, αλλά στο τέλος δε θα μείνει τίποτα στον ίδιο, αφού το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου θα ξοδευτεί σε μεροκάματα και εκμίσθωση μηχανολογικού εξοπλισμού! Από την άλλη, τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτηση τέτοιου εξοπλισμού, έστω και μεταχειρισμένου, είναι αρκετά (και κάπου εδώ είναι που σταματάει η κουβέντα με τους εν δυνάμει αγρότες...). Είναι ποσά που οι περισσότεροι από αυτούς που επισκέπτονται το γραφείο μας, δεν μπορούσαν πριν να φανταστούν. Πολλοί είναι και αυτοί που σκέπτονται να εκμεταλλευτούν τη γη τους με δενδρώδεις καλλιέργειες.  Οι περισσότεροι από αυτούς δε ξέρουν καν το κόστος εγκατάστασης αυτών (δέντρα, αρδευτικό σύστημα, εργατικά, κλπ).

Όπως σε μια επιχείρηση έτσι και σε μια αγροτική εκμετάλλευση πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν δίπλα στο νέο αγρότη. Αυτοί μπορούν να βοηθήσουν είτε από πλευράς εκπαίδευσης, είτε από πλευράς συμβουλευτικής, στη διαχείριση της αγροτικής εκμετάλλευσης αλλά και τις απαιτούμενες εργασίες που θα προκύψουν.


Τέλος, σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια θα παίξει και η επιχειρηματική ικανότητα του καθενός. Λέγοντας επιχειρηματική ικανότητα εννοώ την ικανότητα που έχει κάποιος να συνδυάζει τους παραπάνω τρεις παράγοντες, δηλαδή Γη, Εξοπλισμό και Ανθρώπινο δυναμικό. Η επιχειρηματική ικανότητα είναι έμφυτη αλλά καλλιεργείται κιόλας. 

Πως; Διαρκής εκπαίδευση! (Αυτό ισχύει για όλους μας... αγρότες και μη!)

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...