Νέοι Αγρότες: Τώρα που θα πληρωθείτε...


Υπογράφηκαν από τους περιφερειάρχες και οι αποφάσεις ένταξης για όσους εγκρίθηκαν στο πρώτο στάδιο και οδεύουμε ολοταχώς προς τις πληρωμές.
Άλλος 17.000 ευρώ, άλλος 19.500, άλλος 22.000... όχι πολλά χρήματα για τις ανάγκες της εκμετάλλευσης ενός αγρότη με βάση τα σημερινά δεδομένα, αλλά αρκετά για μια "Κακή" αγορά!

Γιατί "Κακή";

Δεν πέρασαν και πολλές μέρες από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και άκουσα διάβασα - "ατάκες" : 

" να μπουν τα χρήματα, να παραγγείλω καινούργιο αμάξι!"  
" να πάρουμε κανένα φράγκο να πάμε κανένα ταξιδάκι..." 
" η κυρία περιμένει να πάμε αγορά..." 
" έχω κάνει κράτηση κάτι αγορές και περιμένω να πάρω τα χρήματα, μήπως ξέρετε πότε θα μπουν; "
Κλπ ...

Ευτυχώς δεν ήταν πελάτες οι εν λόγω κύριοι και κυρίες... είναι όμως Νέοι Αγρότες με την τελευταία προκήρυξη! 

Φυσικά, οι παραπάνω λογικές δεν είναι φαινόμενο της τελευταίας μόνο προκήρυξης... πάντα υπάρχουν αυτοί που κάνουν κακή οικονομική διαχείριση... 

Από τη μεριά μου, οφείλω να αναφέρω πως τα χρήματα αυτά είναι απλώς ένα βοήθημα για να ξεκινήσει κάποιος! ΟΓΑ, ΕΦΚΑ, τρέχοντα έξοδα θα εξανεμίσουν το ποσό μέσα στο πρώτο χρόνο λειτουργίας της εκμετάλλευσης! 

Αυτοί που θα λειτουργήσουν παρορμητικά και θα ξοδέψουν το πριμ πρώτης εγκατάστασης σε ανούσιες επενδύσεις, θα είναι αυτοί που θα επιστρέψουν τα χρήματα πίσω στο τέλος του επιχειρηματικού σχεδίου τους, αφού θα αδυνατούν να το ολοκληρώσουν. Θα είναι αυτοί που θα κατηγορούν κάθε νέα προκήρυξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και θα προτρέπουν τους επόμενους να μην εμπλακούν... 

Ευτυχώς, αυτές οι περιπτώσεις πλέον δεν είναι πολλές. Οι πλειοψηφία των Νέων Αγροτών έχει καταλάβει πως οι εποχές που ζούμε είναι οι δυσκολότερες των τελευταίων ετών και δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ!

Αξίζει να συνυπολογίσει κανείς πως σύντομα θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης και ίσως ένα μικρό μέρος των χρημάτων αυτών να διατεθεί για επενδύσεις. Όπως και να έχει πάντως θέλει ιδιαίτερη προσοχή η διαχείριση αυτού του κεφαλαίου, που ενώ δείχνει μεγάλο... στην ουσία είναι το ελάχιστο για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας της εκμετάλλευσης στην εκκίνηση της!

Και θυμηθείτε ... οι ευκαιρίες δεν τυχαίνουν πάντα... τις περισσότερες τις δημιουργούμε εμείς... 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...

Βιολογική γεωργία: Από 32€ στα 12,2€/στρ τα χειμερινά σιτηρά!