Κόστος γεωργικών μηχανημάτων και εκμετάλλευση - Ποιο είναι το μέλλον;



Η συγκομιδή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η δραστηριότητα στα χωράφια είναι στο ζενίθ. Ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο «ήσυχα» όσον αφορά τις αντιπροσωπίες γεωργικού εξοπλισμού… 
Μείωση στα κέρδη των παραγωγών, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συνεχώς πτωτικές (καθαρές) τιμές των προϊόντων, συνδυασμένες με άλλες οικονομικές καταστάσεις, έχουν αφήσει πίσω τις αγορές των τρακτέρ. Αυτό παρατηρείται όχι μόνο στα καινούργια μηχανήματα, αλλά και στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων αλλά και γενικότερα στο εμπόριο τους εμπόρους τους απασχολεί πολύ το εμπόρευμα που παραμένει αδιάθετο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές εξοπλισμού, έχουν πέσει αισθητά και πιθανόν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, μέχρις ότου η γεωργική οικονομία πάρει τα πάνω της.

Και ενώ τα νέα μηχανήματα σκονίζονται, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά τους, αρκετοί έμποροι δραστηριοποιούνται με το μεταχειρισμένο εξοπλισμό, που είναι όμως πολύ αργός.

Έμπορος πολύ γνωστής εταιρείας, υποστηρίζει ότι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν υποτονικές τάσεις στην αγορά και καινούριων μηχανημάτων αλλά και μεταχειρισμένων, το μόνο που πωλείται είναι παλιά μηχανήματα.

Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο, και άλλες επιλογές, όπως η μίσθωση μηχανημάτων, η ενοικίαση και η ανταλλαγή.

Η μίσθωση είναι πολύ συνηθισμένη τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια και στις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δε χρεώνεται ο ισολογισμός σου και ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης σου μπορείς να μισθώσεις και το ανάλογο τρακτέρ από 40$ ως και 80$ την ώρα.

Άλλος έμπορος αναφέρει πως ο καιρός παίζει σημαντικό ρόλο, επίσης, στον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί κάθε χρονιά. Αν για παράδειγμα έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις και υπάρχει πολύ στάσιμο νερό, θα πραγματοποιήσουμε πιο βαθιά άροση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί είναι οι παραγωγοί που θα οργώσουν κάθε γωνιά!

Το μέλλον λοιπόν της χρήσης των γεωργικών μηχανημάτων ίσως είναι στο να τα μοιραζόμαστε. 

Στις ΗΠΑ ένα νέο concept ξεκίνησε. Μια εταιρεία από το Κάνσας, που βρίσκεται στο χώρο της μίσθωσης αγροτικών μηχανημάτων για πάνω από 15 χρόνια, ξεκίνησε μια προσπάθεια online μίσθωσης και μάλλον θα πάει καλά. Η εταιρεία λέγεται Farmlink. Η ιδέα βασίζεται στη χρήση εξοπλισμού όταν και όπου είναι απαραίτητη, μειώνοντας τον ανεκμετάλλευτο χρόνο, λέει ο πρόεδρος της εταιρείας.

Από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, το 2012, ότι αγροτικός εξοπλισμός ύψους 244 δισεκατομμυρίων «κάθεται» και δε χρησιμοποιείται στις αγροτικές εργασίες. Στην Ελλάδα, άραγε ξέρουμε τι γίνεται;

Στις ΗΠΑ οι αγρότες παλιότερα δεν πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα μοιράζονταν τα μηχανήματα, γιατί θα τα χρειάζονταν όλοι την ίδια στιγμή. Τελικά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει

Η έμπνευση του online προγράμματος οφείλεται σε εταιρίες με παρόμοιο ενδιαφέρον.

Ο πρόεδρος της εταιρείας αναφέρει ότι ανέπτυξαν μια online πλατφόρμα για τους αγρότες, στην οποία θα μπορούν να ψάχνουν διαθέσιμο εξοπλισμό. Η υπηρεσία, επίσης, έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, να βοηθήσει εμπόρους γεωργικών μηχανημάτων στην καταγραφή της χρήσης των εμπορευμάτων.

Το μέλλον στην ανταλλαγή, λοιπόν, ίσως είναι λαμπρό…

Σύμφωνα με σχετική μελέτη αναμένεται ότι μηχανήματα που θα χρησιμοποιούνται από κοινού από τους παραγωγούς είναι κυρίως λιπασματοδιανομείς. Το όλο concept επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει εργασία όπως και αιτήσεις από τους πελάτες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη αναφέρεται ότι τo 41% του κόστους των μη παραγωγικών περιοχών για τους αγρότες, εξαρτάται από τον εξοπλισμό. Αν το σκεφτεί κανείς είναι το πιο διαχειρίσιμο που έχουμε σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. 

Όσο θα υπάρχει πρόσβαση σε αγροτικό εξοπλισμό που είναι αναγκαίος και θα μπορούν να αποφευχθούν τα εμπόδια και το κόστος της ιδιοκτησίας, θα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα στη χώρα μας….

*Μέρος του άρθρου επιμελήθηκε η Κα Κόκκινου Ασπασία (Τεχνολόγος Γεωπονίας)


Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Νέος Αγρότης: Γιατί κανείς δε μου είπε ότι δε μπορώ να ζήσω;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Ετικέτες τροφίμων – Τι μπορεί να διαβάσει κανείς;