Μείωση νιτρορύπανσης: Πολλοί θα αιτηθούν... Θα εγκριθούν;


Σύντομα θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα μείωσης νιτρικών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που το περιμένουν για να αιτηθούν την ένταξη τους σε αυτό. 

Ειδικά όσοι συμμετείχαν στα προηγούμενα προγράμματα μείωσης νιτρικών, είναι σε αναμονή. 

Το θέμα που προκύπτει είναι ότι η ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται πως είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με το κονδύλι που θα διατεθεί τελικά (περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ με την υπερδέσμευση, προϋπολογισμός αναλογικά μικρότερος, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας). Το γνωστό 90-10 αμειψισπορά έχει κυκλοφορήσει πολύ και είναι ιδιαίτερα δελεαστικό από τους παραγωγούς. 90% ξηρικά - 10% ποτιστικά και πληρώνονται όλα με βάση την ποτιστική καλλιέργεια (αν αυτή είναι το βαμβάκι, τότε το ποσό αυτό αγγίζει τα 60ευρώ/στρέμμα). 

Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως για πρώτη φορά φαίνεται πως θα υπάρχουν και παραγωγοί που θα αιτηθούν την ένταξη τους και τελικά θα μείνουν εκτός προγράμματος, ως επιλαχόντες. Αξίζει να σημειωθεί πως το εισόδημα αυτό είναι κρίσιμο και υπολογίσιμο στους προϋπολογισμούς των αγροτικών νοικοκυριών, ιδιαιτέρως στην περιοχή της Θεσσαλίας. 

Περουλάκης Γιάννης
Γεωπόνος, MBA - Μελετητής
Λάρισα, 2410551326

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κίνηση προγραμμάτων μετά τη νέα συμφωνία;

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας συγκρίνονται με ένα Παγκόσμιο πόλεμο;

Σεμινάρια για αγρότες και μη από την εταιρεία μας. Πως ξεκίνησε η ιδέα και τι σεμινάρια υλοποιούμε;

Τα "φουσκωμένα" μυαλά... κάνουν τη ζημιά...